CCOO exigeix a les administracions educatives que garanteixin una volta segura a la presencialitat

  El sindicat demanda que la Conferència Sectorial, que se celebrarà demà 27 d'agost, serveixi per a avançar decididament en un retorn a les aules que vetlli per la seguretat de tota la comunitat educativa.

  26/08/2020.

  a26 d'agost de 2020

  La Federació d'Ensenyament de CCOO ha vingut demandant una volta a la presencialitat que garanteixi les condicions de seguretat en tot l'Estat i també reclamant, tant al Ministeri d'Educació i Formació Professional (MEFP) com a les CC. AA., criteris i compromisos clars que permetin atendre els reptes que la nova normalitat planteja en el sector. Fins ara la resposta de les administracions educatives ha estat decebedora. Els acords de la Conferència Sectorial no tenen caràcter vinculant i permeten el despengi de les autonomies, que poden no respectar les ràtios i distàncies recomanades.

  El nou curs i l'aposta per la presencialitat exigiran als centres extremar les mesures higienicosanitàries per a garantir la salut de professorat, alumnat i personal d'administració i serveis; incrementar les plantilles de professorat i altres professionals per a possibilitar el desdoblegui de grups que permeti respectar les distàncies de seguretat, incrementar el personal de neteja per a garantir la higiene i desinfecció, dotar als centres de personal d'infermeria, fer les necessàries obres per a habilitar els espais i atendre la reducció de la bretxa digital, així com enfortir l'educació en línia com una part fonamental, que ha de complementar i oxigenar la necessària presencialitat.

  La inversió educativa es fa necessària i urgent, així com la necessitat d'implementar mecanismes d'àmbit estatal que incideixin en el control dels fons transferits a les CC. AA., perquè aquests vagin realment a educació. Per exemple, el Govern central té mecanismes de control per a controlar aquests recursos que no afecten l'estructura de les transferències, com la condicionalitat a l'hora de rebre nous ingressos.

  CCOO reivindica que, en el repartiment dels fons europeus, l'educació no quedi relegada, com ja ha succeït en altres ocasions. Així, hem reclamat que l'educació rebi almenys el 5% d'ells (serien aproximadament 7.500 milions d'euros). Si sumem a aquesta xifra els 9.000 milions d'euros que es van perdre amb les retallades, haurien de destinar-se almenys 17.000 milions d'euros al sector, és a dir, l'equivalent al 11,3% d'aquests fons.

  Les CC. AA., excepte comptades excepcions, acaricien la idea d'una volta al col·le low cost, quan no a cost zero, encara que això ens enfronti al risc d'un nou confinament educatiu que gravitarà sobre l'alumnat (especialment el més desfavorit), les famílies i el professorat; afeblirà el dret a l'educació, reforçarà les bretxes de la desigualtat i anirà en decaïment de l'escola pública. Per això, CCOO promourà mobilitzacions en aquelles autonomies que no garanteixin una volta a la presencialitat segura.

  D'altra banda, la Conferència Sectorial ha de prendre de manera conjunta les mesures necessàries i urgents per a garantir la continuïtat educativa de tot l'alumnat que viu en una situació de risc de pobresa i vulnerabilitat, perquè ni la bretxa digital ni la falta de recursos es converteixin en nous actors d'exclusió i desigualtat.

  Exigim que s'acabi amb aquesta indefinició que genera inseguretat entre el professorat, el personal d'administració i serveis i els equips directius, als quals les administracions educatives estan traslladant una pressió insuportable, sense posar a la seva disposició recursos ni instruments per a escometre els reptes que es plantegen.

  Des de CCOO demandem a la Conferència Sectorial del 27 d'agost respostes i iniciatives clares perquè els centres educatius puguin tornar a obrir en condicions segures.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.