CCOO titlla d'insuficients les mesures plantejades per la Conferència Sectorial per al nou curs i exigeix claredat respecte al seu finançament

  La Conferència Sectorial ha debatut els documents per a la volta a l'activitat lectiva que, a la vista del resultat de la reunió, no s'han plasmat en mesures i criteris clars més enllà dels acords generals. El sindicat exigeix compromisos clars al Ministeri d'Educació i a les comunitats autònomes, així com la convocatòria de la taula de negociació del personal docent.

  12/06/2020.
  Imagen de la Conferencia Sectorial del 11 de junio. (Fuente: Ministerio de Educación y FP)

  Imagen de la Conferencia Sectorial del 11 de junio. (Fuente: Ministerio de Educación y FP)

  La Federació d'Ensenyament de CCOO, sindicat majoritari en el sector, comparteix amb el Govern i la Conferència Sectorial d'Educació la importància de la presencialitat en l'àmbit educatiu i formatiu, però incideix en què totes els governs autonòmics han de fer els esforços necessaris per a aconseguir-la. El sindicat va recordar les iniciatives que ha presentat sobre aquest tema en les últimes setmanes, en matèria de finançament i de seguretat i salut, i creu que és en aquesta línia en la qual cal treballar, garantint el dret a l'educació i la seguretat i salut de tota la comunitat educativa.

  Del resultat de la reunió no es desprenen avanços en l'inici de curs amb les comunitats autònomes, més enllà del document d'Acords generals que no detalla actuacions concretes. Per això, CCOO exigeix tant al Ministeri com a les CCAA compromisos i mesures clares en tots els aspectes que configuraran el pròxim inici de curs. En aquest sentit, és necessari convocar la taula de negociació del personal docent per a abordar les mesures que s'estan discutint amb les autonomies.

  Des del sindicat no es comparteix l'augment del número màxim d'alumnat per agrupament per als grups d'Infantil i fins a 4° de Primària, i afirma que fixar l'excepcionalitat en 20 persones per aula farà que les CCAA optin per aquesta proporció en detriment de la distància social marcada.

  La Federació d'Ensenyament de CCOO considera que aquest augment de la “ràtio” i la flexibilització de la distància de seguretat respon a les pressions i pretensions d'algunes comunitats de reprendre l'activitat lectiva sota els paràmetres d'altres cursos i “a cost zero”. Però el sindicat sosté que la reducció de l'alumnat per agrupaments no sols garanteix la distància de seguretat, si no que permetrà una millor atenció educativa a l'alumnat que, després de mesos de confinament, requerirà de suports, reforços i d'una atenció més individualitzada.

  CCOO rebutjaria rotundament l'exclusió dels criteris sobre ràtio i distància mínima. Si així ocorregués entendríem que es preval l'estalvi sobre el dret a una educació de qualitat i la seguretat dels diferents sectors de la comunitat educativa.

  Quant a l'elaboració de protocols per part dels centres educatius, des del sindicat es considera que aquests no són els qui han d'assumir aquesta responsabilitat, ja que existeixen els serveis de prevenció i els comitès de seguretat i salut que tenen aquestes funcions assignades.

  Sobre les mesures de l'inici de curs, un altre aspecte important del document és el de la dotació d'equips de protecció individual i materials d'higiene. Per a CCOO és fonamental que existeixi la suficient disponibilitat i que aquests siguin adquirits per les administracions educatives o les empreses que regenten els centres escolars.

  El sindicat també considera que el paquet de mesures per a l'inici de curs ha de comptar amb una memòria econòmica que, tal com presenten els documents, es desconeix més enllà de l'anunci del president del Govern diumenge passat de 2.000 milions per a l'educació pública. La Federació d'Ensenyament de CCOO ja havia presentat un pla d'inversió en el qual estima en més de 7.385 milions d'euros la partida que faria falta per a fer front a l'inici de curs en la “nova normalitat”, per la qual cosa considera imprescindible la revisió dels diners pressupostats per a fer front a les mesures per al nou curs.

  El document presentat recull altres propostes que FECCOO li ha fet arribar al Ministeri, com l'adaptació de les programacions didàctiques i de suports per a l'alumnat amb majors dificultats, la posada en marxa de plans de cooperació territorial orientats a la recuperació de l'alumnat que més ha sofert dificultats i el reforç dels centres, així com, l'acord per al reforç de la competència digital. Falta saber quina és la inversió per a aquests programes, que el sindicat va xifrar en 1.010 i 514,5 milions d'euros, respectivament.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.