CCOO considera urgent replantejar-se les condicions laborals i socials del professorat

  • Cimera Internacional de la Professió Docent

La Federació d'Ensenyament de CCOO (FECCOO) ha participat aquest matí en la Cimera Internacional de la Professió Docent organitzada per l'OCDE. En la seva intervenció ha demanat un pla extraordinari d'inversió, així com abordar les bretxes digitals, la reforma del currículum i replantejar-se les metodologies de treball i l'avaluació, entre altres desafiaments.

02/06/2020.
La Cumbre Internacional de la Profesión Docente se ha celebrado de manera virtual.

La Cumbre Internacional de la Profesión Docente se ha celebrado de manera virtual.

CCOO ha dedicat un emocionat record a les víctimes del coronavirus per a, posteriorment, incidir en què la pandèmia col·loca al sistema educatiu davant nous reptes, però sense deixar de treballar per mantenir la qualitat, l'equitat i la igualtat d'oportunitats.

El sindicat ha subratllat el gran esforç que els i les docents han fet per a respondre a la situació derivada de la crisi sanitària. En tot just 24 hores canviem d'escenari, passant d'una educació presencial a una en línia, i això ho ha resolt el professorat amb imaginació, determinació i treball, posant els seus mitjans tecnològics i la seva connexió a la Xarxa per a garantir la continuació efectiva del dret a l'educació.

Igualment, FECCOO ha posat l'accent en la col·laboració i l'esforç de l'alumnat i de les famílies en aquest nou escenari que ens enfronta a reptes desconeguts i que ens exigirà respostes imaginatives, tant per part de les administracions com de la comunitat educativa, que han de ser fruit del diàleg i de la negociació davant la complexitat i la incertesa de l'impacte de la pandèmia en l'educació.

Per al nou curs, hem de replantejar-nos l'acompliment de les tasques educatives: desdoblegui de grups, modificació dels horaris lectius presencials, combinació d'educació presencial i en línia, entre altres, la qual cosa afectarà espais i temps escolars i requerirà a més de la dotació de recursos extraordinaris, amb l'únic objectiu de garantir les oportunitats d'aprenentatge de tot l'alumnat.

El sindicat ha insistit que caldrà prestar especial atenció a la bretxa digital, que segons diferents estudis afecta almenys al 14% del nostre alumnat. D'altra banda, ha explicat que els experts ja estan alertant que l'educació no presencial augmentarà el risc d'exclusió i pot generar una bretxa en l'aprenentatge amb un marcat biaix social, la qual cosa exigeix pensar en un model organitzatiu que tracti de garantir la major presencialitat possible, compatible amb la preservació de la salut pública.

Durant la seva intervenció, FECCOO ha destacat la necessitat de realitzar una reflexió profunda sobre el present i el futur de la professió docent. Davant el nou escenari és urgent abordar les condicions laborals i socials del professorat. Per això, cal iniciar la regulació del teletreball, que desdibuixa la frontera entre temps de treball i temps personal, així com sobre els mitjans i recursos a la disposició de professorat i centres educatius per a poder dur a terme amb garanties la docència en línia.

Així mateix, l'escenari de la nova normalitat demanda obrir un debat sobre els currículums, posant més èmfasi en les competències i els aprenentatges bàsics en detriment d'un currículum fragmentat, memorístic i d'acumulació de continguts, per a desenvolupar habilitats que impliquin un pensament expert, una comunicació complexa, la presa de decisions, la resolució de problemes... També haurem de replantejar-nos les metodologies de treball, l'avaluació, el pes específic de la participació i dels valors democràtics i el sentit mateix de l'educació, ha recalcat el sindicat.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.