El Ministeri d'Universitats posa l'educació superior al servei de l'empresa privada

  Ha obert a consulta pública un esborrany d'RD per a una nova Ordenació dels Ensenyaments Oficials per al sistema universitari espanyol que dissenya un model d'universitat que, lluny d'avançar en coneixement, innovació i cultura, posa a la Universitat Pública al servei del teixit empresarial, al capritx de la CRUE i fa perillar la igualtat d'oportunitats en l'accés a l'Educació Superior. 

   

  12/05/2020.
  El Ministerio pone a la Universidad Pública al servicio del tejido empresarial.

  El Ministerio pone a la Universidad Pública al servicio del tejido empresarial.

  En CCOO entenem que aquest no és el moment adequat per a abordar una reforma estructural del sistema universitari espanyol, sobretot quan es fa posant-lo al servei de l'empresa privada i fent perillar l'autonomia universitària, necessària per a reconfigurar un nou país de progrés i innovació que impedeixi que puguem sofrir amb la mateixa força el greu impacte que aquesta crisi sanitària desgraciadament suposarà per al país.

  El document, que no inclou la derogació del Decret Wert (RDL 14/2012), conté mesures similars a les que ja es van proposar fa un any i, proposa graus de 180 o de 240 crèdits, i màsters de 60, 90 o 120 crèdits. Els preus públics estan diferenciats per a cada nivell acadèmic i es manté el càstig econòmic per a les segones i successives matrícules. Es torna a la controvèrsia del model 3+2 que castiga definitivament als estudiants amb menys recursos i afavoreix el mercat de títols de postgrau en universitats privades. La proposta del ministeri inclou itineraris acadèmics oberts sense garantir la coherència acadèmica en un model liberal d'universitat pública a la carta.

  En CCOO defensem una universitat pública i gratuïta per a totes, en la qual:

  • La qualitat es tradueixi en majors i millors recursos a les aules i la docència (art. 21-29).
  • Les taxes universitàries siguin gratuïtes.
  • Els títols universitaris siguin inscrits en un Catàleg de títols, la qual cosa garanteix plans d'estudis amb una troncalitat comuna, enfront del Registre d'Universitats, Centres i Títols (RUCT) proposat (art. 1 i 3) i que permet la convalidació entre titulacions afavorint l'ocupabilitat dels nostres estudiants.
  • Les denominacions de “màster” o “grau” no puguin utilitzar-se per a encobrir un altre tipus d'ensenyaments (Disposició addicional 6) i converteixin l'educació superior en un mercat per als més privilegiats.
  • Els títols propis no s'equipessin amb titulacions oficials (art. 7.4) fent perillar la qualitat acadèmica.

  En CCOO considerem que la Universitat espanyola ha de continuar sent motor d'innovació, de desenvolupament científic i social. Una universitat que rep l'encàrrec de la societat per a formar ciutadans crítics que són capaços de liderar el mercat de treball, amb esperit crític i desenvolupant els valors democràtics, de convivència, desenvolupament sostenible, igualtat i progrés. En l'actual context històric que ens ha tocat viure, entenem que aquesta proposta és innecessària i inoportuna.

   

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.