Les científiques que opten per la maternitat continuen sent discriminades en les sol·licituds de sexennis d'investigació

  CCOO critica la manca de diàleg des de l'Executiu en aquest punt i argumenta que la mesura proposada no compleix realment la seva comesa com a part de l'estratègia integral per assolir la igualtat.

  06/02/2020.
  CCOO critica la falta de diálogo desde el Ejecutivo en esta materia.

  CCOO critica la falta de diálogo desde el Ejecutivo en esta materia.

  En l'última convocatòria d'avaluació de l'activitat investigadora publicada al BOE de 11 de desembre de 2019, el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats ha incorporat un punt pel qual les dones poden prorrogar l'últim sexenni viu un any per cada permís derivat d'una maternitat, adopció, guarda amb fins d'adopció o acolliment.

  Aquesta mesura, considerada pel Ministeri "com a part d'una estratègia integral per aconseguir la igualtat efectiva entre dones i homes", segueix discriminant a les dones, que són la majoria que tenen els permisos per maternitat i cures. Allargar el moment de la petició no evita la discriminació, ja que no facilita que les dones puguin demanar el sexenni quan es compleix el període de petició. Aquesta disposició perjudica clarament a les dones per ser mares, tot i que la Llei de la Ciència especifica que no han de ser discriminades. No poder demanar el sexenni quan correspon, no només provoca que el seu salari sigui menor, sinó que minven considerablement les seves oportunitats en el desenvolupament de la seva carrera acadèmica.

  Per evitar la discriminació que pateixen les dones acadèmiques i científiques, al juliol de 2019 els sindicats majoritaris (CCOO, CSIF i UGT) van realitzar una proposta conjunta a través de la Unitat de Dones i Ciència del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitat, per la qual es proposava considerar els mèrits per a la concessió del sexenni en termes relatius al període efectiu treballat i no en termes absoluts del període de còmput de sis anys. En concret, la proposta era disminuir en un el nombre d'aportacions rellevants necessàries per a la concessió del sexenni per cada maternitat.

  El Ministeri mai va dialogar amb els agents socials sobre aquesta proposició, ni tampoc va informar als sindicats sobre la seva idea d'ampliar el període del sexenni viu en un any per permís maternal.

  Des de la seva implantació els sexennis han discriminat a les dones. No va ser fins 2016, després del recurs interposat per CCOO, que es va permetre usar el temps passat en excedència per cura com a temps computable per sol·licitar el sexenni. No obstant això, sí que s'ha considerat des del principi de la seva posada en marxa, el 1989, com a temps computable de recerca el comprès en situacions de serveis especials, que inclouen, entre d'altres, el temps dedicat al servei militar o la prestació social substitutòria o els nomenaments de càrrecs polítics, que estaven en aquell moment majoritàriament en mans d'homes.

  Des del nostre compromís per la igualtat real i efectiva, i pel compliment de la legislació vigent, volem manifestar la nostra decepció per la falta de diàleg del Ministeri amb els sindicats en aquest punt i per continuar amb la discriminació de les acadèmiques i científiques.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.