CCOO afirma que els resultats de PISA comencen a mostrar clarament els efectes nocius de la LOMCE i les retallades

  El retrocés en el rànquing, a més del descens de les titulacions a Secundària, l'augment de les repeticions en Primària i la preocupant segregació escolar, són alguns dels efectes més negatius de la llei educativa implantada en solitari pel PP.

  04/12/2019.
  PISA

  PISA

  Per CCOO, una primera anàlisi general dels resultats de l'avaluació PISA presentats avui a Espanya demostra les conseqüències que està tenint la LOMCE sobre la qualitat del nostre sistema educatiu. Comencem a veure els efectes nocius d'una llei orgànica que es va fer i va implantar a esquena de la comunitat educativa i amb el rebuig de tots els partits polítics amb representació, en el moment de la seva aprovació, al Congrés dels diputats i diputades, excepte el Partit Popular.

  Després de gairebé set anys d'implantació d'una llei innecessària i tècnicament tan mal resolta, no podem sinó atribuir el retrocés en els resultats PISA, a més de la davallada de les titulacions a Secundària, l'augment de les repeticions en Primària i de la preocupant segregació escolar existent en el nostre sistema educatiu, a alguns dels efectes més negatius i perversos de la LOMCE.

  L'actual llei orgànica d'educació, al costat d'altres normatives, ha esdevingut estructurals -per CCOO en endèmiques- les polítiques de retallades en la inversió, en les plantilles docents, al personal d'administració i serveis, i en els recursos i programes imprescindibles per sostenir i millorar la qualitat i l'equitat del sistema educatiu públic, propiciant l'actual estancament i retrocés en l'equitat i la qualitat del sistema educatiu.

  En aquest sentit, des de CCOO considerem absolutament necessari, si volem aconseguir l'èxit educatiu de tot l'alumnat des d'un sistema educatiu inclusiu, canviar de forma urgent el model curricular implantat i desenvolupat per la LOMCE.

  Aquest model, de clar enfocament academicista, escolàstic i controlador, retalla la capacitat crítica de l'alumnat i converteix el professorat en un mer tècnic al qual només li està permès la simple i reiterativa activitat d'abordar una sèrie d'estrictes estàndards d'aprenentatge, pensats únicament per preparar l'alumnat perquè tingui èxit dins de l’antieducativa maquinària de les avaluacions externes.

  De la mateixa manera, des de FECCOO demanem un model d'avaluació basat en la innovació educativa i en el desenvolupament de la creativitat, la comprensió, l'empatia i la ciutadania crítica, que superi el model PISA el qual, com ha demostrat la polèmica suscitada pels últims resultats d'aquesta avaluació en algunes comunitats autònomes, ve a incidir en un dels grans perills d'aquests models d'avaluació i que no és altre que el preparar l'alumnat perquè tingui èxit en aquestes proves, oblidant-se de tota l'enorme riquesa educativa que queda fora d'elles.

  CCOO insta el futur Govern a la derogació immediata de la LOMCE, a la reversió de les retallades, al costat d'un finançament que doni estabilitat econòmica necessària, i a la negociació amb la comunitat educativa del desenvolupament d'una llei que permeti al sistema espanyol liderar l'equitat i l'èxit escolar per a tothom.

  Pel que fa als resultats obtinguts a les Illes, tot i que estan lleugerament per sobre de la mitjana estatal, revelen la necessitat de continuar millorant la inversió en ensenyament per tal d’arribar a uns estàndards europeus. Des de la FE-CCOO pensem que per assolir els reptes en educació en quant a èxit educatiu hem de continuar disminuint les ràtios i les hores lectives a 23 hores a primària i 18 hores a secundària. Aquestes dues mesures ens semblen cabdals per tal de millorar no només les condicions sociolaborals dels docents sinó també la qualitat del nostre sistema educatiu.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.