La FE-CCOO adverteix que comença un altre curs escolar a les Pitiüses amb infraestructures insuficients, ràtios elevades i liderant fracàs i abandonament escolar

  • D’altra banda celebrem que la taxa de docents interins a Eivissa i Formentera se situï per davall del 40% després de més d’una década

El passat dimecres es va reunir la comissió d’escolarització on ens van facilitar les dades de matrícula per al curs 19/20. La situació continua sent preocupant donat que comença un nou curs escolar i sembla que poca cosa ha canviat respecte l’anterior legislatura. Aquí us en deixem algunes dades.

10/09/2019.
Aula de colegio

Aula de colegio

Aquest estiu l’oficina d’escolarització ha rebut 233 sol·licituds de matrícula fora de termini que han obligat a col·locar els alumnes quan les aules ja estan en molt de casos saturades.

Enguany quasi un 70% de les unitats d’infantil i un 25% de primaria superen la ràtio, això obliga a incrementar en un 10% el nombre d’alumnes que permet la LOMQE.

L’augment de matriculacions, en alguns casos la superació de les ràtios ja incrementades ha provocat la creació de 5 nous grups d’infantil a les escoles de Sant Antoni, Cas Serres, Can Guerxo, Sant Carles i Santa Eulària, així com un nou grup de primaria a L’Urgell.

El dèficit d’infraestructures a Eivissa i Formentera continua agreujant-se per la lentitud en què es construeixen els centres. Necessitem més pressupost, competències i capacitat de gestió des d’Eivissa i Formentera. Fa anys que hauria d’haver estat construït el col·legi de ses Planes i també la nova escola de Santa Eulària, així ho demostren les dades doncs als termes municipals de Sant Josep i Santa Eulària és on trobem la majoria de grups de primària que superen les ràtios establertes per la llei.

Es mantenen a infantil i primària les 15 aules modulars prefabricades d’Eivissa i augmenta el nombre fins a 9 en Formentera degut a la nova escola a Sant Ferran. Sense oblidar les 2 de l’IES Isidor Macabich que manca una ampliació.

Amb l’augment del nombre de matriculacions (donat pel creixement demogràfic) i la manca de noves infraestructures (que considerem un deute històric d’infraestructures educatives amb les pitiüses) malgrat a l’augment del nombre de docents (s’ha recuperat la plantilla de l’any 2011) ens trobem amb ràtios d’alumnes superiors, el que dificultant i molt que es pugui millorar la qualitat educativa, a més d’impossibilitar una reducció de les xifres d’abandonament i fracàs escolar, perpetuant que les pitiüses continuen a la cua en aquest problema.

Cal remarcar que gràcies a la convocatòria d’oposicions que la Conselleria d’Educació va aprovar el curs passat amb l’únic vot favorable en mesa sectorial de la FE-CCOO, aquest curs 19/20 la plantilla serà més estable, donat que 140 docents de les Pitiüses han consolidat el seu lloc de treball reduint la interinitat en un 8%.

Per primera vegada en més de 10 anys el percentatge d’interins a Eivissa i Formentera estarà per davall del 40%. Però, cal continuar amb la convocatòria d’oposicions per tal de reduir la interinitat, això implica negociar amb els sindicats les properes convocatòries d’oposicions, i que a més vingui acompanyada de la protecció laboral del majors de 50 anys (ara tenim normativa que protegeix als majors de 55 i 10 anys d'experiència).

A més, aquesta oferta hauria de venir seqüenciada al llarg dels propers cursos, amb una previsió (tant per cossos com per especialitats) de places d’oposicions que s’ofertarà cada any, per tal de donar el màxim de garanties als aspirants que s’han d’organitzar i preparar per realitzar les proves .

Des de CCOO tenim altres demandes per aquest inici de curs com la necessitat que aquest Govern aposti d’una manera clara per l’FP, això implica millorar les condicions en què els alumnes i professors d’FP fan aquests cicles, ja que les aules continuen sense estar acondicionades i en algunes especialitats necessiten de molta maquinària que no disposen a Eivissa i Formentera, però sí a Mallorca. Amb tot necessitem un acord que ha de potenciar l’FP com a motor per aconseguir un teixit productiu sostenible, al temps que pot ajudar a reduir la precarietat laboral que patim.

Pel que fa a l’escola d’arts, la situació també és preocupant. La decisió d’emplaçar l’escola a l’edifici de sa coma que serà reformat, provocarà que es facin classes de taller en espais que no estan preparats, ja que al ser una estructura de petites vivendes l’aula quedarà plena de pilars pel mig del taller dificultant la visibilitat dintre de l’aula. A més hi ha manca de material per realitzar l’activitat docent de les diferents especialitats.

D’altra banda, també demanem universalitzar l’oferta de l’etapa educativa 0-3 i que sigui una prioritat d’aquesta Conselleria per garantir l’equitat, la igualtat i l’ascensor social, és per això que volem un govern que treballi per derogar la LOMQE, per tal de poder regular l’etapa 0-3 com una etapa educativa i no sols assistencial.

Des de la FE-CCOO volem agrair a les administracions locals i especialment als companys i companyes docents, l’esforç addicional que realitzen aquests primers dies (moltes vegades fora d'horari i de les seves responsabilitats) per tenir-ho tot preparat per a l’inici de curs que començarà el proper dia 11.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.