FECCOO insta l'Administració educativa a posar en marxa les lleis aprovades per eradicar la LGTBIQ + fòbia

  La Federació d'Ensenyament de CCOO segueix apostant per la diversitat en les nostres escoles, i anima els centres educatius ia la societat en el seu conjunt a participar en les manifestacions de l'Orgull a tot l'Estat.

  28/06/2019.
  Dia internacional contra homofòbia

  Dia internacional contra homofòbia

  A la matinada del 28 de juny de 1969, en el conegut pub novaiorquès Stonewall va tenir lloc la revolta contra la batuda policial que va donar origen a la reivindicació del moviment LGTBIQ +, i d'allí es va traslladar, de manera gairebé instantània i bessona, a altres països del món, naixent, en aquest moment, les bases històriques de les actuals mobilitzacions de l'Orgull.

  Moltes coses han passat des d'aleshores a favor de la diversitat sexual, identitats i expressions de gènere. Hem lluitat amb ungles i dents, fins amb la vida, i s'han aconseguit moltes coses, però encara falten altres tantes.

  És de justícia agrair tot l'esforç, la lluita, la reivindicació i, en algunes ocasions, el lliurament amb la pròpia vida d'aquelles persones que han fet de la seva realitat vital una causa comuna, col·lectiva d'avanç de tota la societat, que ens ha portat a ser un dels països amb millor cobertura per a les persones LGTBIQ + del nostre entorn europeu.

  Amb el lema "Amb Major Orgull de Ser", tornem la memòria als que han lluitat activament des de fa més de 50 anys, desinteressada i col·lectivament, per posar cara a totes aquestes persones sense les quals avui no estaríem on som.

  Aquesta lluita és imparable i no hi ha marxa enrere. Assistim a estratègies infames de la ultradreta per tornar a ficar-nos al corral de la "vida com déu mana", per portar una vida que és la seva, de doble moral, sectària, LGTBI + fòbica, xenòfoba, masclista. Denunciar al projecte Skolae a Navarra, amenaçar amb eliminar i treure del centre de Madrid la manifestació de l'Orgull, frenar totes les estratègies de lleis a favor de la diversitat LGTBIQ + i, en fi, un munt de propostes que pretenen silenciar-nos, acovardir-nos i tornar-nos a "l'armari" novament. Però vam aprendre de les millors, de persones que ho van donar tot i ens van ensenyar a lluitar col·lectivament als carrers pels drets que ens pertanyen.

  Juntes, junts i juntes som imparables.

  Molts són els avenços legislatius en matèria de drets civils a l'Estat espanyol. No obstant això, queda un llarg camí per recórrer. En l'actualitat encara estem esperant a la tramitació de la Llei Integral estatal contra la LGTBIQ + fòbia.

  A la Federació d'Ensenyament de CCOO comptem amb un grup federal de persones activistes i sindicalistes LGTBIQ + que garanteixen el treball incansable per harmonitzar la quotidianitat sindical amb la necessitat d'establir com un dels seus eixos estratègics la defensa, el dret i la participació de les persones , les seves realitats i la garantia de no patir en cap entorn, bé sigui laboral, personal o educatiu, conductes de discriminació, exclusió, assetjament, assetjament o invisibilització que sumin major opressió a la que ja ens tenen acostumats els radicals ultradretans.

  Les lleis per si soles no són suficients si no es compleixen o no es fan complir, i si no aconseguim una transformació social que promogui un canvi en totes les persones que impulsin entorns lliures de prejudicis, valoracions, jerarquitzacions i tensions vitals. L'opressió ens creua a totes, totes som diverses, i això s'ha de traduir en una vivència plena, lliure, positiva i oberta del que cada persona és, desitja i expressa en tots els àmbits de la vida.

  Des FECCOO

  Com cada any, la Federació d'Ensenyament de CCOO segueix apostant per la diversitat en les nostres escoles, en concret aquest any amb molta més contundència. També com cada any, anima els centres educatius i a la societat en el seu conjunt a participar en les manifestacions de l'Orgull a tot l'Estat, sobretot centrant energies i esforços el 6 de juliol a Madrid.

  Aquest any hem posat en marxa una campanya escolar amb el lema "Els qui parlen malament de tu, necessiten aires nous" que pretén posar l'accent en els qui agredeixen, discriminen, insulten o rebutgen al col·lectiu LGTBIQ +.

  El problema no el tenim les persones LGTBIQ + o persones diverses, sinó els que manifesten d'alguna o altra manera idees, conductes, actituds o comportaments de rebuig, indiferència, i fins i tot violència verbal o física. Aquestes actituds no tenen cabuda a l'escola i, per tant, és molt important mobilitzar-nos amb totes les nostres forces per eliminar del centre educatiu.

  Avui, en ple segle XXI, encara es pressuposa l'heteronormativitat de totes les persones, sense tenir en compte la diversitat d'afectes i la llibertat individual d'elecció. Per això és tan important ser visibles, perquè suposa posar de manifest les diferents realitats existents. La invisibilització és una forma de LGTBIQ + fòbia.

  Instem a les administracions educatives a posar en marxa de forma immediata protocols d'actuació a favor de les diversitats a les escoles, garantir la visibilitat de totes elles en contextos educatius i afavorir una educació en igualtat, implementant les lleis aprovades per eradicar la LGTBIQ + fòbia .

  És prioritari disposar d'un procés formatiu per al professorat i els i les treballadores del centre en matèria LGTBIQ +, desenvolupar propostes curriculars que impactin en una educació en la igualtat, que mitiguin el sexisme i el masclisme i que posin el focus en la coeducació.

  Cap nena, nen o nine, ni cap persona jove, ha de sentir-se exclosa, invisibilitzada, assetjada o violentada per motius d'orientació sexual, expressió i identitat de gènere, o per no seguir els patrons, estereotips i rols assignats al gènere socialment. Ser diversa i poder viure-ho en els centres educatius no és una qüestió menor, entra dins de la necessitat d'avançar en els drets humans, situar l'educació al centre de la transformació de la societat i la igualtat efectiva legal i social.

  Aquest material es compon de les següents parts:

  Proposta de treball a l'aula amb l'alumnat per al 17 de maig de 2019.

  Guia d'actuació en matèria LGTBIQ +, identitats i expressions de gènere en centres educatius de la Federació d'Ensenyament de CCOO.

  Protocol de signatura per a consells escolars.

  I pots trobar-ho aquí.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.