L'educació ha patit més de 14.000 atacs en els últims cinc anys

  Bombardejos, assalts i ocupacions en centres d'ensenyament de 34 països mostren una realitat dels conflictes que requereix, segons la Unesco, d'una tasca coordinada en el marc de la Declaració sobre Escoles segures.

  04/06/2019.
  Declaració sobre escoles segures. Un marc per a l'acció

  Declaració sobre escoles segures. Un marc per a l'acció

  A finals de maig, es van reunir a Palma de Mallorca representants de més de 90 països en la Tercera Conferència Internacional sobre Escoles Segures, en la qual es van abordar qüestions com la seguretat en els espais educatius i els desafiaments immediats en les zones de conflicte. Així mateix, es van poder compartir experiències d'implementació i bones pràctiques ja consolidades.

  En el marc d'aquesta conferència, la Coalició Global per Protegir l'Educació dels Atacs (GCPEA, per les sigles en anglès) va presentar les dades actualitzades de l'estat dels centres educatius i de l'ensenyament en les zones de conflicte. Així vam poder conèixer que d'aquests 14.000 atacs que han patit les escoles en els últims cinc anys, 10.000 han implicat la destrucció o la utilització dels espais educatius per part de grups armats en 34 països, 9 dels quals han registrat més de 500 atacs cada un. A més, s'han registrat casos de violència sexual a les escoles i al voltant d'elles per part de grups armats en 17 països, així com el reclutament de menors per a la guerra a 15 països.

  Les nenes i les seves professores han estat blanc dels atacs en almenys 18 estats amb recurrents casos d'abús i violència sexual, segrestos i assetjament dins de les escoles, o en el camí cap a elles. No obstant això, cal tenir en compte que les conseqüències per a les dones són més grans, ja que tenen menys possibilitats de tornar a l'escola a causa dels embarassos, les seqüeles mèdiques produïdes per les violacions o per por de nous atacs, més si tenim en compte que es segueix privilegiant l'educació dels nois quan els recursos són limitats.

  D'aquí la importància d'aquesta conferència que, des de la signatura de la Declaració sobre Escoles Segures en 2015, signada per 89 nacions fins al moment, es realitza cada any per continuar treballant en el compromís de prendre accions concretes per evitar que les escoles i les universitats, el professorat i l'alumnat, estiguin en el punt de mira. La subscripció a aquesta iniciativa implica que els països treballaran per "millorar la monitorització i el report d'atacs a l'ensenyament i l'ús militar de les escoles, així com oferir assistència a les víctimes dels atacs, processar als seus perpetradors i promoure mesures que permetin que l'educació segura continuï en temps de guerra".

  L'objectiu de la GCPEA és aconseguir que tots els Estats membres de l'ONU es sumin a aquesta declaració perquè la garantia del dret a l'educació sigui una realitat a tot el món. La Unesco, en tant, també fa una crida a tots els països perquè protegeixin l'educació en tots els nivells, inclosa l'educació superior, dels atacs perpetrats durant els conflictes bèl·lics.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.