FECCOO presenta 21 propostes per combatre l'abandonament primerenc de l'educació i la formació i el fracàs escolar

  La Federació d'Ensenyament va presentar ahir matí un document que recull les últimes dades del Ministeri d'Educació i Formació Professional per fer una anàlisi detallada de la situació actual a Espanya.

  28/03/2019.
  Aula de colegio

  Aula de colegio

  La Federació d'Ensenyament de Comissions Obreres (FE-CCOO) va presentar ahir l'informe “Abandonament primerenc de l'educació i la formació i fracàs escolar: diagnòstic i propostes”. Aquest document ve a completar i actualitzar el publicat al juny de 2018. Com a novetats significatives, aquesta edició recull dades segregades per sexe i inclou un total de 21 propostes per afrontar l'abandonament primerenc de l'educació i la formació i el fracàs escolar.

  L'abandonament primerenc de l'educació i la formació, entès com el percentatge de la població de 18 a 24 anys que no ha completat la segona etapa de Secundària i no continua cap tipus d'educació-formació, s'ha reduït en 13 punts des de 2002 a Espanya, passant del 30,9% al 17,9%, segons les dades de 2018 publicades pel Ministeri d'Educació i Formació Professional. Malgrat estar lluny de la mitjana de la Unió Europea (10,6%), el descens mig d'aquesta variable a Espanya s'ha duplicat al de la UE, que des de 2002 tot just s'ha reduït en 6,4 punts.

  En detall, l'informe presentat per FE-CCOO aborda les problemàtiques principals de l'abandonament educatiu pel que fa al sexe, la realitat de l'alumnat estranger, la situació de desigualtat de les comunitats autònomes i les dades de fracàs escolar, que han empitjorat en els últims anys.

  L’estudi revela que a les Illes Balears l’abandonament escolar primerenc al 2018 ha estat del 24,4% (només superat per Melilla), 6,5 punts per sobre de la mitja estatal. Cal destacar també que aquesta diferència era de 9 punts al 2002. Això vol dir que aquests anys l’abandonament escolar primerenc s’ha reduït més a les nostres illes que a la resta del pais. Malauradament aquestes xifres tornen a posar de manifest les diferències entre sexes, ja que en la població femenina la disminució ha estat només del 7,7 mentre que en la masculina ha estat del 22,3.

  Per altra banda, l’informe reflecteix les xifres d’alumnes que han obtingut el títol d’ESO aquests anys. A les nostres Illes es segueix la tendència estatal: un augment d’alumnes que han obtingut l’ESO fins al curs 2015-2016 i descens a partir del curs 2016-2017. Des de la FE-CCOO atribuïm, en part, aquest repunt a la LOMCE, una llei segregadora, no inclusiva i injusta que és primordial derogar.

  Per acabar, s’ha estudiat la repetició de curs i es demostra que a les Illes Balears la tassa d’alumnes de 15 anys amb retràs escolar és proper al 40%.

  Per tot això, la FE-CCOO exposa 21 propostes per revertir les dades d'abandonament prematur i fracàs escolar, entre les quals podem esmentar la flexibilització del sistema educatiu i l'increment dels programes de segona oportunitat, l'augment de les beques i ajudes a l'estudi, reforçar l'atenció a la diversitat, derogar la LOMCE i eliminar la titulació en l'Ensenyament Secundari Obligatori, entre d'altres.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.