30 de gener, Dia Escolar de la No Violència i la Pau

  Des FECCOO recalquem la importància de transmetre valors que promoguin la convivència, la diversitat i el respecte entre tota la comunitat educativa.

  30/01/2019.
  Dia escolar de la pau i la no violència

  Dia escolar de la pau i la no violència

  Des de 1964, per recordar la mort de Gandhi, se celebra el 30 de gener com a dia escolar de la No Violència i la Pau, reconegut per la Unesco el 1993. En aquesta data recordem la necessitat d'educar per a la llibertat, la solidaritat, el respecte als Drets Humans, la no violència i la pau. Aquesta celebració és, per tant, una oportunitat més per contribuir des dels centres educatius a convertir-nos en instruments de pau i enteniment entre persones de diferent formació, procedència, cultura, religió, identitats, desitjos, diversitats ...

  Des de la Federació d'Ensenyament de CCOO recalquem de nou la importància de transmetre valors que promoguin la convivència, la diversitat i el respecte entre tota la comunitat educativa, que permetin fer efectiva l'equitat i la justícia social en el si de la nostra societat. La normativa educativa subratlla la necessitat de treballar aquests aspectes de manera similar a un altre tipus de continguts relacionats amb els valors i els drets humans de forma transversal. Això no impedeix que sentim la necessitat que hi hagi dates concretes, com avui, que ens recorden que la realitat social encara està molt lluny de caracteritzar-se com pacífica.

  Aquesta celebració és una bona oportunitat per contribuir des dels centres educatius a l'educació i la conscienciació en la construcció d'un món més sostenible i menys violent, on l'entesa i la cooperació sigui possible entre les persones, independentment de la seva realitat, el seu context i les seves circumstàncies.

  A CCOO som conscients de la importància de denunciar la violència i de prendre mesures per crear espais segurs en els entorns escolars i en els trajectes als centres, i treballem amb la convicció que assegurar a tota la comunitat educativa contribueix a garantir el seu dret a aprendre de forma segura.

  Instem a les administracions educatives a:

  Desenvolupar protocols en els centres educatius que donin resposta a tot tipus de violència, en concret a la violència sexual o per raó de sexe.

  Establir mesures treballades al costat del alumnat, amb claredat, on es recullin les mesures a aplicar en la prevenció de qualsevol tipus de violències, exclusions, discriminacions o agressions.

  Establir com a objectiu prioritari en els centres educatius la seguretat en tota la seva extensió, de manera que s'exerceixi plenament el dret a l'educació en un entorn que no sigui una amenaça per a la integritat física, psicològica ni moral.

  Orientar les seves accions curriculars o acadèmiques cap a una educació clarament posicionada a enfocaments pacifistes i antibèlics.

  Capacitar i formar el professorat en general, i als referents d'igualtat en particular, garantint l'adquisició d'una comunicació positiva, assertiva i de resolució pacífica dels conflictes.

  Formar a la resta de la plantilla dels centres educatius i a les persones que conformen els consells escolars.

  Condemnem enèrgicament tot tipus de violència en qualsevol àmbit, sobretot l'exercida en contextos educatius. En aquest any, de manera especial, volem condemnar la passivitat i hipocresia amb la qual s'aborden diàriament aquestes qüestions en molts dels centres escolars i de treball on es produeixen situacions molt complexes relacionades amb la violència exercida contra les persones que integren la comunitat educativa.

  Acabar amb la violència a les escoles, centres i espais públics, en un món que pateix aquesta xacra social de manera molt contínua i visible, és un dels reptes més importants de la comunitat educativa, així com reafirmar la necessitat d'educar per a la llibertat, el respecte a la diversitat, el respecte als Drets Humans i la No Violència i la Pau.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.