Els acords signats entre PP, Ciutadans i Vox suposen un atac contra el dret a l'educació i l'escola pública

  El nou govern de la dreta a Andalusia iniciarà el seu camí amb un acord en el sector educatiu que suposarà el començament d'una batalla ideològica contra l'escola pública i el dret a l'educació.

  18/01/2019.
  Junta de Andalucía

  Junta de Andalucía

  L'acord entre PP, Ciutadans i Vox, que ha donat a la dreta el govern d'Andalusia, obre una batalla ideològica en el camp de l'educació sustentada en falsos valors que prioritzen la competitivitat enfront de la cooperació, l'esforç individual davant la solidaritat, el servei educatiu a càrrec de la butxaca familiar davant del dret a l'educació, els valors propis de la religió catòlica entesa de la manera més conservadora i integrista enfront dels valors eticocívics, l'exclusió i segregació davant la inclusió, i la llibertat d'elecció de centre davant de la llibertat d'ensenyament. En el seu conjunt, aquests suposats valors expliquen bona part dels problemes de convivència i d'assetjament que es produeixen en els centres educatius.

  L'acord pot suposar un augment substancial de la desigualtat entre l'alumnat; una aturada de les polítiques socioeducatives i de l'equitat; una retallada important en les inversions educatives per l'escola, i un retrocés en les condicions laborals i en els drets socials de les treballadores i els treballadors de l'educació.

  Davant d'una futura situació d'inestabilitat i risc de l'educació pública, CCOO defensarà, des de la mobilització si fos necessari, l'educació com un dret universal fonamental que contribueix a cohesionar les persones i a les comunitats a través de la igualtat, la cooperació i la solidaritat; ia l'escola pública i inclusiva com a eix vertebrador del sistema educatiu i garantia d'una educació en igualtat, que entén la diversitat com un valor per a l'aprenentatge i la cooperació, i que, des del laïcisme, respecta la llibertat de creences o no creences, i educa sense dogmes com el de les religions, especialment la catòlica.

  CCOO entén com una etapa educativa la compresa entre els 0 i els 3 anys, l'oferta ha de ser pública i gratuïta, i no assistencial i privada com suposa el model que planteja l'acord entre PP, Ciutadans i Vox. D'altra banda, diversos estudis han demostrat que el districte únic d'escolarització suposa un element de desigualtat i segregació entre l'alumnat; un clar exemple és el de la Comunitat de Madrid. A més, la dreta andalusa vol abanderar, per davant de la madrilenya, la llibertat d'elecció de centre, prioritzant-davant el dret a l'educació. Així mateix, CCOO s'oposarà decididament al finançament amb diners públics de nivells educatius no obligatoris.

  CCOO vigilarà el compliment de la reforma del Reial decret llei 14/2012 i demandarà la inversió necessària en plantilles, així com en nous perfils professionals avui imprescindibles en el sistema educatiu per millorar la seva qualitat, mantenint a Andalusia un màxim de 18 períodes lectius setmanals per al professorat de l'Ensenyament Secundari Obligatori (ESO), el professorat tècnic de formació professional i de règim especial; i un màxim de 23 períodes lectius per setmana per als mestres i les mestres d'Educació Infantil i de Primària. CCOO exigirà que qualsevol tema relacionat amb els drets socials i laborals dels i les treballadores sigui objecte de la negociació col·lectiva, i demanarà la millora de la inversió pública en la formació permanent del professorat i del personal d'administració i serveis, fonamental si volem construir entorns d'aprenentatges eficients. Finalment, demandarà el nou govern andalús l'aplicació dels acords estatals, l'objectiu és situar per sota del 8% la precarietat laboral que suposa la interinitat per a molts treballadors i treballadores.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.