CCOO denuncia la manca de política científica del Govern d'Espanya

  CCOO considera inacceptable que, en el millor dels escenaris, el Pla Estatal d'Investigació 2017-2020 pateixi un retard en la seva aplicació de més d'un any, així com que davant la gravetat dels problemes de personal es dictin resolucions que no arriben al conjunt dels centres d'investigació i que no fan sinó ajornar els problemes de precarietat i envelliment que afligeixen als centres de recerca.

  22/12/2017.
  Façana del CNIO

  Façana del CNIO

  Avui, dijous 21, la Comissió Delegada de Ciència i Tecnologia del Govern decidirà si el Pla Estatal de Ciència i Tecnologia va ser tractat pel Consell de Ministres de divendres 22, últim d'aquest any. Si no és aprovat el Pla, que hauria d'haver entrat en vigor el gener de 2017, acumularà un any de retard en la seva implementació i sense que es conegui encara la memòria econòmica que hauria de acompanyar-lo. A aquest retard s'afegeix que la seva posada en vigor real només serà possible després de l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat 2018, sense data encara per a la seva tramitació parlamentària, i que no s'han publicat encara els resolucions provisionals de la convocatòria de projectes d'investigació efectuada al juny de 2017.

  Davant d'aquesta situació, agreujada pels problemes de renovació dels contractes d'investigació temporals i el manteniment de la intervenció prèvia, per part del Ministeri d'Hisenda, proliferen les manifestacions d'inquietud, en encendre tots els senyals d'alarma sobre el futur del sistema espanyol de ciència i tecnologia. Al manifest presentat pel secretari general de CCOO a l'assemblea celebrada a mitjans de novembre al CNIO, s'uneixen els informes de COTEC, la presa de posició de COSCE i CRUE, i fins i tot del mateix Consell Assessor de Ciència i Tecnologia, que alerten del col·lapse del sistema si no s'adopten mesures immediates en matèria de planificació pressupostària i de recursos humans. Igualment, aquesta preocupació s'ha traslladat de forma massiva als mitjans de comunicació.

  La gran majoria de les institucions científiques, acadèmiques, empresarials i sindicats coincideixen que les actuacions del Govern del PP indiquen inequívocament que la ciència no constitueix una línia estratègica fonamental.

  Els reiterats incompliments d'objectius i terminis del Govern d'Espanya suposen una important minva de confiança i credibilitat, i posen en greu risc la situació ja molt delicada del sistema públic espanyol de ciència (universitats, organismes i fundacions de recerca, ..).

  Entre les negligències del Govern, CCOO denuncia que a la data actual encara no han estat publicades les resolucions provisionals de la convocatòria de projectes d'investigació de 2017, i que la manca de política científica està suposant un important fre per a la presa de decisions estratègiques de fons FEDER a les comunitats autònomes i debilita la posició d'Espanya davant la Unió Europea.

  Tot i que el ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat manté en alguna de les seves intervencions públiques la necessitat d'arribar a un gran Pacte per la Ciència, els següents fets demostren que la Ciència no forma part de l'agenda política del PP:

  - La manca de funcionament del Consell Estatal de Ciència i Tecnologia, en què participen les comunitats autònomes, impedeix una coordinació eficaç de les actuacions i dels escenaris financers.

  - El Consell Assessor de Ciència, Tecnologia i Recerca, on hi ha representada la societat (científics, empresaris i organitzacions sindicals), manifesta la seva greu preocupació per la falta de credibilitat del Govern en política d'R + D + I.

  - L'Agència Estatal d'Investigació es va crear en precari, amb un pressupost escàs i una indefinició considerable de competències.

  - L'adversa política de recursos humans desenvolupada en l'àrea de R + D + I ha conduït a l'expulsió de milers de treballadors del sistema científic-tecnològic espanyol, a la precarització del personal amb contractacions temporals, i a la improvisació en l'últim moment de mesures que no asseguren en cap cas que no hi pugui haver acomiadaments de treballadors d'investigació en dates pròximes, en no formar part de cap dels "sectors prioritaris" previstos en els PGE de 2017.

  - La greu disminució de pressupostos per a R + d + i, sumat a la progressiva reducció dels seus nivells d'execució dels mateixos en els últims anys, ha debilitat considerablement el nostre sistema científic-tecnològic. Aquesta fragilitat es manté o es pot agreujar encara més sinó s'aprova immediatament el Pla Estatal de Ciència i Tecnologia 2017-2020.

  - Les dilacions i incompliments en la implementació de la política científica afecten i condicionen de manera negativa el canvi de model productiu.

  CCOO li diu al Govern que AIXÍ NO, perquè la recuperació i el creixement econòmic s'estan fent a costa dels treballadors, amb precarització de l'ocupació, baixades salarials i retallades de drets que han conduït a un increment alarmant i constant de la desigualtat social a nostre país.

  CCOO demana al Govern "una política socioeconòmica adreçada a estimular un canvi de model productiu, on tinguin especial protagonisme els sectors científics, industrials i tecnològics perquè s'incrementi el creixement d'ocupació i poder superar la temporalitat i la baixa qualitat de les contractacions que marquen nostre mercat laboral ".

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.